De geschiedenis van The Sparks

De Geschiedenis van de Sparks

De geschiedenis van de Sparks begint zo rond de jaren 1963/1964 als een paar jonge rockers besluiten om samen muziek te gaan maken.
De belangrijkste leden toen waren: Twan van Well, Piet Hoebers, Ben Franssen en drummer Loetje Vollenberg.
In het begin werd er geoefend met oude radio's als versterkers en bestond het repertoire uit klassiekers van de Engelse gitaarband "The Shadows".
Na de intrede van de Beat-muziek veranderde het repertoire en werd een zanger gevonden in de persoon van Ben Hermsen uit Venray. Loetje Vollenberg werd vervangen door Frans (Sammy) Derks uit Horst en dit vijftal werd aangevuld met organist Jan Soberje. The Sparks werden lokaal goed bekend en werden ook in de grensgebieden in Duitsland veel gevraagd. Toen Ben Fransen in dienst moest werd zijn plaats als bassist overgenomen door Hay Hoebers die in The Informers speelde. Men won nog een prijs als populairste groep van Noord Limburg maar na 1970 werden de optredens op een laag pitje gezet omdat leden van de groep gingen studeren, anderen begonnen een zaak en er was minder tijd voor muziek. Men bleef echter contact houden en bij gelegenheden werd zo nu en dan nog eens opgetreden.

Weer actief werden de Sparks na de reunie van Horster beatgroepen tijdens de eerste beatnight in 1990 waar voor zo'n 2000 liefhebbers duidelijk werd gemaakt dat veel mensen deze muziek nog waardeerden. Deze beatnight werd gevolgd door enkele andere optredens tijdens deze happening. Men trad op met legendarische groepen als: The Searchers, The Fortunes, Dozy Beaky Mick and Tich en anderen.

Nu treden de Sparks nog een aantal keren per jaar op vooral voor hun eigen plezier. Ook worden er nog steeds nieuwe "oude" nummers gevonden die dan aan het repertoire worden toegevoegd.
Ook brachten de Sparks inmiddels drie CD's uit. De eerste CD was getiteld "Memories" en werd in eigen beheer uitgebracht, samen met de bands: In Between en de VEGE band.
De tweede CD en derde CD werden op het label van Rarity records uitgebracht en heet simpel "The Sparks" en The Sparks Vol.2

De Sparks bestonden uit:

Twan van Well - sologitaar
Piet Hoebers - Ritmegitaar
Hay Hoebers - ritme/tweede solo gitaar
Bert Voesten - drums
Peter Verberne - Basgitaar
Ben Hermsen- zang

In (2002) is de derde CD uitgekomen. Er zijn 23 nummers opgenomen in de Session Sound Studio in Rosmalen waarvan er een 20 tal op de nieuwe CD werden uitgebracht. Op 20 December werd de CD uitgebracht. Een eerste presentatie was tijdens de sixties-avond op 29 december 2001 in de Witte Hoeve in Venray. Een volgende presentatie was tijdens het jaarlijks gebeuren in zaal Kleuskens in Meterik op 6 Januari 2002. Ook traden The Sparks op tijdens het Rarity Festival in Amsterdam in December 2002. Informatie is te vinden op
www.rarityrecords.com.

Ook heeft onze drummer Frans Derks (Sammy) besloten een punt achter zijn muzikale loopbaan bij de Sparks te zetten. The Sparks respecteren zijn besluit met pijn in het hart want hij heeft toch zo'n 35-40 jaar zich voor de Sparks ingezet. De rest van de band wilden toch zeker nog niet stoppen en er werd naarstig gezocht naar een vervanger voor Frans ook omdat er nog een aantal optredens op de rol stonden. Bert Voesten uit Oirlo neemt vanaf die tijd de rol van drummer voor zijn rekening en dat met veel verve...

Ook waren de Sparks in 2002 nog te zien in Utrecht tijdens het jaarlijkse Volvo treffen in de Veemarkthallen. Gezien de reacties van het publiek waren dit een tweetal prima optredens die ondersteund werden door een rock and roll dansgroep uit Eindhoven.

De groep trad ook op in de beroemde Cavern Club in Liverpool op 14 en 15 November 2003 en met succes.
Een verslag van deze trip is terug te vinden onder optredens / Liverpool.

Foto's van de trip zijn daar ook te zien.

We schrijven nu het jaar 2005. Een aantal optredens staan reeds gepland voor dit jaar. Het blijkt dat een grote groep mensen deze muziek blijft waarderen.
Het eerste concert van 2005 zit er weer op. Tijdens een oergezellige nieuwjaarsbijeenkomst bij Kleuskens speelden de sparks weer als vanouds. Het aanwezige publiek en de groep amuseerden zich uitstekend.

Maart 2005: Zanger Ben blijkt een ernstige ziekte te hebben en met geopereerd worden. Het optreden in Melderslo wordt afgelast. Verdere optredens zullen worden gedaan met een zanger die zich bereid heeft verklaard om in te vallen: Piet van de Wouw.

Mei 2005: De Sparks gaan toch weer optreden

September 2005. Zanger Ben is nog steeds ziek maar de andere Sparks zijn weer druk aan het oefenen en de optredens gaan dan ook door.

Oktober 2005: Eerste optreden van stand-in zanger Piet in Venray.

30 Oktober 2005
Een zwarte dag in de geschiedenis van The Sparks. Ben sterft na een ziekbed van ongeveer een half jaar. We zullen hem missen.....

Op 3 december 2005 traden The Sparks weer voor het eerst op in Horst met nieuwe zanger Piet van de Wouw.Hij werd door de trouwe fans van The Sparks warm ontvangen ofschoon Ben natuurlijk onvervangbaar is. Het nieuwe geluid sprak in ieder geval de meeste fans goed aan.


De Sparks bestonden vanaf 2005 tot september 2006 uit:

Twan van Well - sologitaar
Piet Hoebers - Ritmegitaar
Hay Hoebers - ritme/tweede solo gitaar
Bert Voesten - drums
Peter Verberne - Basgitaar
Piet van de Wouw - zang

Tijdens het jaarlijkse nieuwjaarsgebeuren bij zaal Kleuskens in Meterik zongen de kinderen van Ben de sterren van de hemel. 2006 werd aldus prima gestart.

Ook voor 2006 staan er weer een aantal optredens gepland en The Sparks zorgen in ieder geval voor de liefhebbers voor "echte live muziek".

Inmiddels werken The Sparks in 2006 al weer een aantal optredens door waarbij het meest opvallende optreden wel het "remember Ben" optreden was op 10 juni in de Witte Hoeve in Venray. Dit optreden waarbij iedereen gratis optrad werd druk bezocht en de opbrengst was voor het kankerfonds.

Na een jaar lang samen met Piet van de Wouw te hebben samengewerkt is uiteindelijk toch besloten om een eind aan deze samenwerking te maken. Ook omdat de muzikale inzichten toch aanzienlijk verschillend waren. Piet heeft ons het afgelopen jaar geweldig geholpen en heeft The Sparks mede dit moeilijke jaar helpen doorstaan.

Per nu komen we echter voor de dag met twee nieuwe maar toch vertrouwde zangers. Bennie en John Hermsen, jazeker zoons van......
Deze tweeling heeft reeds enkele optredens achter de rug met The Sparks o.a. in cafe Cox op 17 september 2006. Zij zullen vanaf nu het gezicht van The Sparks gaan zijn.


2007 was een erg succesvol jaar voor The Sparks. Er werd veel gespeeld en de muziek wordt nog steeds gewaardeerd door jong en oud.

2008
45 jaar The Sparks. Daarmee waarschijnlijk een van de oudste bands in Nederland. Dit werd gevierd met het uitbrengen van de 3de volwaardige CD en wel op 17 augustus 2008 tijdens de Harmoniefeesten in Horst.

In 2008 deden de Sparks mee aan The Clash of the coverbands, een landelijk evenement. The Sparks drongen door tot in de finale van Limburg waar ze slechts 2 publieksstemmen tekort kwamen om door te gaan naar de landelijke halve finale. In de top 100 ranglijst van live-opgenomen songs eindigden The Sparks op nummer 2 met het nummer "Born on the Bayou"

18 juli 2009: weer een nieuw hoofdstuk in de Sparksgeschiedenis. Een optreden in het Parkhotel in Horst samen met Harmonie-orkest Noord-Limburg. Gezien de reacties zeker voor herhaling vatbaar.

2010 was een goed jaar voor de Sparks met een aantal mooie optredens.

Kijkend naar 2011.
Terugkijkend op 2011 waren er toch ook weer een aantal mooie optredens. In ieder geval voor The Sparks alle redenen om door te gaan met hun muziek. Steeds weer zoekend naar nieuwe nummers. Het repertoire is vrij uitgebreid intussen zodat een avond vullen met 3 tot 4 uur muziek geen enkel probleem is.

Kijkend naar 2012:

Het 50 ste bestaansjaar van The Sparks. Op 24 November werd daar een passende avond georganiseerd. Op 24 November werd de avond georganiseerd in zaal "Debije"in Hegelsom. Een plek waar we zo ongeveer ook het eerste optreden hebben gedaan. Het werd een verrassende avond zowel voor de fans als voor The Sparks.
Ook geluidsman Peter van der Cruijssen was weer van de partij zijn met zijn inmiddels legendarische vertolking van "Whiskey in the jar" en zijn mondharmonica ondersteuning.

Kijkend naar 2013.

2013 is weer voorbij. Voor The Sparks was het wat optredens betreft een mooi jaar. Optredens op een schip in Rotterdam maar ook de harmoniefeesten en de andere optredens waren een genot om te doen. Nou kijken wat 2014 brengt.

Kijkend naar 2014

Weer een succesvol jaar voor the Sparks. Met als hoogtepunten toch wel: Weer eens een Beatnight, Harmoniefeesten en Koningsfeest. Weer een stimulans om verder te gaan met wat we het liefst doen: Muziek maken.

kijkend naar 2015.

We blijven plezier houden in muziek maken. Nieuw repertoire wordt steeds toegevoegd en we beluiten om oud repertoire weer te herhalen in een stuk van een set. Ook voor 2016 zijn er weer een aantal optredens geboekt.

3 januari 2016

Piet geeft aan dat dit zijn laatste optreden bij The Sparks is. Wegens gezondheidsklachten is het voor hem ondoenlijk om met The Sparks door te blijven gaan. Het nieuws kwam bij The Sparks onverwachts. Tijdens het afscheidsconcert van Piet bij Kleuskens in Meterik werd er stil gestaan bij zijn muzikale loopbaan. Met pijn in het hart scheiden onze wegen. Piet: bedankt voor je inzet gedurende 53 jaar. We hebben veel plezier samen gehad maar respecteren je besluit in deze....
We zullen je missen!!

Vanaf 4 januari 2016 spelen The Sparks in de volgende samenstelling:
Twan van Well - sologitaar
Hay Hoebers - ritmegitaar
Peter Verberne - Bas
Bert Voesten - Drums
Ben Hermsen - zang
John Hermsen - zang
Peter v.d. Cruysen - geluid/mondharmonika/stand-in
Cor v.d. Cruysen - orgel piano - accordeon bij grotere optredens..

Ook 2017 was weer een mooi jaar met een aantal mooie optredens.

Hoogtepunten in 2018 waren o.a. het optreden in The Cavern Club in Liverpool naast een aantal mooie optredens in Nederland waaronder het optreden tijdens het sixtiesfestival in Heusden.

2019 begon goed met een prachtige avond bij Kleuskens in Meterik.

Ook bij Pierke in Panningen was het weer een gezellige boel.

Een prachtig optreden samen met The Classics tijdens de Oogstfeesten in Kronenberg.

En dan 2020....
Het begin van dit jaar met het optreden bij Kleuskens was als vanouds: schitterend

Onverwachts de aanvraag om voor Amerikaanse studentenb te spelen op het Kasteel van Emerson College was een schitterende avond: Alleen de reden was minder. De studenten moesten terug naar Amerika vanwege het Corona - virus.

Daarna kwamen in Nederland ook afzeggingen. Alles ligt op dit moment op zijn gat wat optredens betreft en het is de vraag wanneer/of dit weer goed komt.

We zullen zien:

50 jaar Sparks

Wat een prachtige avond heeft het publiek aan The Sparks bezorgd. Tot half drie werd er in een volle zaal gefeest met de bands: Battersea, Leftover en The Sparks. Herinneringen werden opgehaald bij het zien van de beelden over de jaren heen.
Er staat al beeldmateriaal en foto's van de avond.
Kijk bij optredens

Fans bedankt!!!!

Fans die in het feestgedruis vergeten zijn de CD te kopen, dat kan nog steeds. Stuur een mailtje naar the Sparks en het wordt geregeld.

Cd's zijn ook te koop in Horst: CD WINKEL NAAST ALBERT HEIJN.
in Sevenum: LICO FASHION (VLAKBIJ DE KERK)
50 jaar The Sparks


The Sparks

In memoriam: Ben 30 oktober 200550 jaar (klik op de foto)


2017

3 bussen met zo'n 160 personen trokken naar Folkestone in Engeland voor een gezamenlijk optreden van The Sparks en Predilection.
Het werd een knoepgezellig weekend met goede muziek en een prima sfeer. Ook Canterbury werd bezocht. Ook werd er opgetreden bij "vrienden van de Merthal", waar elke band een aantal gastmuzikanten had. The Sparks hadden drie medemuzikanten op orgel, accordeon en piano- Cor van der Cruijssen, Johan op saxofoon en een prima zangeres die ons ondersteunden tijdens dit optreden.

2018

Het jaar begint weer goed met een knetterend optreden bij Kleuskens tijdens de opening van het nieuwe jaar.


(C) 2008 - Alle rechten voorbehouden

Deze pagina afdrukken